Σας ενημερώνουμε συνεχώς

Ανακοινώσεις

Νέα και ανακοινώσεις


15/12/2017 - Nvidia Titan V: Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών όλων των εποχών

Η Nvidia ανακοίνωσε την νέα κάρτα γραφικών Nvidia Titan V η οποία είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη της αγοράς. Η νέα αρχιτεκτονική Volta με βάση την οποία είναι σχεδιασμένη, καθώς και η επιλογή των εξαρτημάτων που την πλαισιώνουν, την καθιστούν ασυναγώνιστη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη.

nvidia titan v

Η αρχιτεκτονική Volta η οποία πήρε το όνομά της από τον επιστήμονα Alessandro Volta, θα είναι η συνέχεια της πολύ επιτυχημένης Pascal και θα προσφέρει τις εξής βελτιώσεις:

  • CUDA Compute Capability (GV100)
  • High Bandwith Memory
  • NVLink 2.0         
  • Tensor Cores
  • PureVideo Hardware Video Decoding

Η Nvidia Titan V περιέχει τον επεξεργαστή γραφικών GV100 που, πρωτοπαρουσιάστηκε στο μεγαθήριο Tesla v100 με κόστος 10.000 δολάρια! Περιέχει 21,1 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, 5120 CUDA πυρήνες και 640 Tensor πυρήνες οι οποίοι μπορούν να κάνουν πολύ πιο γρήγορες επεξεργασίες από τους CUDA.

Όσον αφορά την συχνότητα των πυρήνων, βρίσκεται στα 1200Mhz και 1455Mhz (Boost Mode) και φτάνει έως τα 100TFLOPS σε υπολογισμούς.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της μνήμης της είναι: 12GB HBM2 στα 850Mhz, 1.7Gbps memory speed, 3072-bit μέγεθος memory bus και 653GB/s memory bandwith.

Οι ενεργειακές της απαιτήσεις αντιστοιχούν σε 250W και χρησιμοποιεί ενεργή ψύξη όπως όλες οι Titan (ακόμη και το περίβλημα είναι του ίδιου περίπου σχεδιασμού αλλά σε παλ χρυσό χρώμα αντί το μεταλλικό ασημί ή το μαύρο).

Οι συνδέσεις που συναντάμε στη πίσω πλευρά της είναι μια 6-pin και μια 8-pin για τροφοδοσία απευθείας από το τροφοδοτικό και όσον αφορά την μπροστινή πλευρά οι συνδέσεις με οθόνη γίνονται από DisplayPorts(x3) ή HDMI(x1).

Σύμφωνα με την Nvidia, το προϊόν της αυτό απευθύνεται μάλλον σε επαγγελματίες ή ερευνητές καθώς προορίζεται για εφαρμογές A.I (Artificial Intelligence), deep learning και συστήματα που χρησιμοποιούν πολύπλοκους υπολογισμούς. Το κόστος της είναι στα 3.000 δολάρια.

Οι πρώτες ανεπίσημες μετρήσεις της Titan V που εμφανίστηκαν στο Web την σκιαγραφούν ως 25%-30% ταχύτερη από την πρόσφατη GTX 1080 Ti, την κορυφαία θεωρητικά "καταναλωτική" κάρτα γραφικών της nVidia αυτή τη στιγμή, και μάλιστα χωρίς υπερχρονισμό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και έναν συγκριτικό πίνακα σε σχέση με την Nvidia GTX 1080 Ti.

comparison

08/12/2017 - Smartphones με αποθηκευτικό χώρο 512GB από τη Samsung

Την ώρα που τα περισσότερα δημοφιλή smartphones διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο (storage) 32GB ή 64GB και σπανιότερα κάποιες κορυφαίες συσκευές επιδεικνύουν 128GB (256GB στη καλύτερη περίπτωση), το τμήμα ημιαγωγών της Samsung ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή των πρώτων embedded storage chips 512GB eUFS (Universal Flash Storage).

Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές συσκευές της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας θα διαθέτουν διπλάσιο χώρο από τις σημερινές κορυφαίες (256MB) της και οι χρήστες τους θα μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 130 δεκάλεπτα βίντεο σε ανάλυση UHD.

Πέρα από την αύξηση στην χωρητικότητα ωστόσο υπάρχει και μια ώθηση όσον αφορά την απόδοση ανάγνωσης και εγγραφής. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται οφέλη στη ταχύτητα με τα sequential write και read να αγγίζουν τα 255MB/s και 860MB/s αντίστοιχα. Δεν είναι και τόσο αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο chip των 256GB αλλά σίγουρα είναι αρκετά υψηλές για τη μεταφορά ενός HD ανάλυσης αρχείο βίντεο των 5GB σε ένα solid state drive μέσα σε περίπου 6 δευτερόλεπτα, δηλαδή οκτώ φορές ταχύτερα από μία τυπική κάρτα microSD. Με το νέο storage επιδεικνύεται επίσης random read/write απόδοση 42000 IOPS/40000 IOPS αντίστοιχα (IOPS, Input/output operations per second).

Διατηρούνται βεβαίως οι φυσικές διαστάσεις του σημερινού storage των 256GB, με τη Samsung να κατασκευάζει τη νέα έκδοση από 64-layer 512 gigabit chips, οκτώ σε αριθμό, την ώρα που παλαιότερα χρησιμοποιούσε 48-layer chips.

04/12/2017 - Samsung: 5 φορές γρηγορότερη φόρτιση smartphone

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το smartphone σας θα μπορούσε να φορτιστεί πλήρως σε λιγότερο από 15 λεπτά;

Σύμφωνα με τη Samsung κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι τόσο μακριά, καθώς η εταιρεία τελείωσε την προηγούμενη βδομάδα μία νέα έρευνα γύρω από τη μπαταρία, που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις για τους κατασκευαστές smartphone.

Ο κορεάτικος ηλεκτρονικός κολοσσός λέει ότι έχει αναπτύξει ένα είδος μπαταρίας που είναι πιο αποδοτικό και φορτίζει ταχύτερα από τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ονομάζεται “graphene ball”, και η Samsung λέει ότι οι μπαταρίες που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό, θα μπορούσαν να φορτιστούν έως και πέντε φορές γρηγορότερα από τις αντίστοιχες των ιόντων λιθίου.

Μια μπαταρία η οποία τώρα χρειάζεται μια ώρα για πλήρη φόρτιση θα μπορούσε, θεωρητικά να χρειαστεί μόλις 12 λεπτά για να φορτιστεί, αν χρησιμοποιηθεί το νέο υλικό με σφαιρίδια γραφένιου, λέει η εταιρεία. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών κατά 45%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτή η αυξημένη χωρητικότητα, σε συνδυασμό με τη σούπερ γρήγορη φόρτιση, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στα smartphones, αλλά και στα ηλεκτρικά οχήματα και όλα τα άλλα προϊόντα που επωφελούνται από μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας.

«Ήμασταν σε θέση να βελτιώσουμε σημαντικά τις δυνατότητες των μπαταριών ιόντων λιθίου σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές κινητών συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται ραγδαία», δήλωσε ο Dr. Son In-hyuk. «Η δέσμευσή μας είναι να διερευνούμε και να αναπτύσσουμε συνεχώς την τεχνολογία των μπαταριών, υπό το πρίσμα αυτών των τάσεων».

Ενώ το υλικό βρίσκεται ακόμα σε ερευνητική φάση, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Samsung μπορεί να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη χρήση μπαταριών με βάση το γραφένιο: η ασφάλεια. Δεδομένου ότι η μπαταρία είναι σε θέση να παραμείνει σε μια “εξαιρετικά σταθερή” θερμοκρασία των 60 βαθμών Κελσίου, οι μπαταρίες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για Η/Υ.

27/11/2017 - Firefox Quantum: Ο νέος browser της Mozilla

Μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερα αποτελέσματα με χρήση λιγότερης μνήμης υπόσχεται η Mozilla με τον νέο της browser, Firefox Quantum, ο οποίος λανσαρίστηκε στις 14 Νοεμβρίου κι ήδη έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια.

Όπως έγραψε ο Mark Mayo, αντιπρόεδρος της Mozilla, πρόκειται για το μεγαλύτερο update της πλατφόρμας, από τότε που λανσαρίστηκε ο Firefox 1.0 το 2004. Ο Mayo τονίζει πως ο Firefox Quantum υπόσχεται διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του, λιγότερη κατανάλωση μνήμης RAM κατά 30% σε σχέση με τον Google Chrome καθώς και ταχύτερη εναλλαγή καρτελών.

To “μυστικό” βρίσκεται στην χρήση όλων των πυρήνων της CPU σας. Οι περισσότεροι web browser δεν είναι “γραμμένοι” με κώδικα που αξιοποιεί όλους τους πυρήνες του υπολογιστή σας. O Firefox Quantum στοχεύει στην αξιοποίηση αυτών, κάτι το οποίο τεχνικά τον κάνει τον γρηγορότερο web browser στην αγορά.

Η Mozilla δίνει έμφαση στο νέο User Interface: «Αποκαλούμε αυτή την πρωτοβουλία Photon, και σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενοποίηση όλων όσων χαρακτηρίζουμε Firefox, ενώ εκμεταλλευόμαστε τη γρήγορη νέα μηχανή» γράφει ο Mayo.

Για τους σκοπούς ανάπτυξης του Photon, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες χρησιμοποιούν το web. «Κοιτάξαμε σε πραγματικό hardware για να κάνουμε τον Firefox να φαίνεται ωραία σε κάθε οθόνη, και διασφαλίσαμε πως ο Firefox φαίνεται και λειτουργεί ως Firefox, ανεξαρτήτως της συσκευής που χρησιμοποιείτε». Επίσης, η Mozilla υπογραμμίζει πως το όλο σύστημα έχει στηθεί με σκοπό την επέκτασή του στο μέλλον, πηγαίνοντας πέρα από τα δεδομένα του σημερινού hardware.

Ο Firefox Quantum όσον αφορά το design έχει έναν νέο πιο minimal σχεδιασμό και νέα ενσωματωμένα εργαλεία που δεν χρειάζονται εγκατάσταση από third party υπηρεσίες, όπως η λήψη screenshots, η υπηρεσία Pocket για αποθήκευση ιστοσελίδων και ένα νέο library που έχει συγκεντρωμένη όλη την δραστηριότητα του χρήστη. Μια ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η επιλογή Tracking Protection η οποία αποκλείει αιτήματα για ηλεκτρονική παρακολούθηση χρηστών, λειτουργεί προεπιλεγμένα σε παράθυρο Private Browsing και σύμφωνα με την Mozilla μειώνει το χρόνο φόρτωσης κατά 44%. Απαιτείται προσοχή σε κάποια extensions όπου υπάρχει ασυμβατότητα καθώς θα δουλεύουν πλέον μόνο τα WebExtensions και όχι τα legacy.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες χρήσης της νέας πλαφόρμας, η διαφορά είναι εμφανής, ενώ οι χρήστες δεν χρειάζεται να καταβάλουν προσπάθεια για να προσαρμοστούν στο νέο display, καθώς είναι, μεν, καινούργιο, αλλά θυμίζει σε πολλά το παλιό.

20/11/2017 - Η μνήμη «μετατόπισης φάσης» του υπολογιστή θα μπορούσε να γίνει η επόμενη γενιά μνήμης RAM

Οι κατασκευαστές υπολογιστών αναζητούν πάντα την επόμενη καλύτερη τεχνολογία και χάρη σε ένα εντυπωσιακό κομμάτι της επιστήμης των υλικών, μια ελάχιστα χρησιμοποιούμενη μορφή μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM) θα μπορούσε να καταλάβει το εσωτερικό του προσωπικού σας υπολογιστή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες των υλικών στην Κίνα βρήκαν πρόσφατα έναν τρόπο να επιταχύνουν – κατά περισσότερο από έναν συντελεστή του 10 – την επονομαζόμενη μνήμης τυχαίας προσπέλασης αλλαγής φάσης (PCRAM), η οποία μπορεί να κρατήσει πληροφορίες ακόμη κι όταν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος.
Για δεκαετίες, οι υπολογιστές γίνονται μικρότεροι, γρηγορότεροι και φθηνότεροι. Αλλά οι πρόοδοι στις τεχνολογίες μνήμης έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τους ερευνητές να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις. Πρωτο-οραματιζόμενη κατά τη δεκαετία του 1960, η PCRAM υπήρξε πάντα ένας υποσχόμενος υποψήφιος για την RAM – το επανεγγράψιμο μπλοκ πρόχειρων σημειώσεων που χρησιμοποιεί ο κεντρικός επεξεργαστής ενός υπολογιστή, ενώ κάνει τους υπολογισμούς του. Αλλά ήταν πολύ πιο αργή από τις περισσότερες κοινές μορφές μνήμης RAM - συμπεριλαμβανομένης της στατικής μνήμης RAM (SRAM) και της δυναμικής μνήμης RAM (DRAM) - η οποία μπορεί να κρατήσει πληροφορίες μόνο προσωρινά.
Για να χρησιμεύσει ως μνήμη του υπολογιστή, ένα gizmo πρέπει να είναι σε θέση να καταγράψει πιστά είτε ένα 0 είτε ένα 1. Η PCRAM το κάνει αυτό μεταβαίνοντας μεταξύ δύο καταστάσεων (εξού και η ονομασία αλλαγής φάσης): μια σταθερή κρυσταλλική σειρά που επιτρέπει την εύκολη ροή ηλεκτρικού ρεύματος και ένα όμοιο με γυαλί σύμπλεγμα ατόμων που κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η PCRAM καταγράφει έναν αριθμό όταν είναι σε κρυσταλλική κατάσταση υψηλής αγωγιμότητας και άλλη όταν βρίσκεται σε γυάλινη κατάσταση χαμηλής αγωγιμότητας. Η αποστολή ενός σχετικά μεγάλου ρεύματος μέσω του υλικού θερμαίνει το κομμάτι και αλλάζει την κατάστασή του, γράφοντας ή ξαναγράφοντας τα δεδομένα.
Το πρόβλημα είναι ότι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό αλλαγής φάσης - ένα κράμα του γερμανίου, του αντιμονίου και του τελλουρίου που είναι γνωστό ως GST μπορεί να είναι ένας άνισος εκτελεστής, μερικές φορές μεταβαίνοντας από άμορφο σε κρυσταλλικό σε 10 νανοδευτερόλεπτα, το οποίο είναι εξίσου γρήγορο με το DRAM στους σημερινούς υπολογιστές. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες νανοδευτερόλεπτα για την εγγραφή δυαδικών ψηφίων δεδομένων, ταχύτητα η οποία είναι πολύ αργή για να είναι ανταγωνιστική. Τώρα, ωστόσο, ο Feng Rao, ένας επιστήμονας των υλικών στο Ινστιτούτο Μικροσυστημάτων και Πληροφοριακών Τεχνολογιών της Κίνας της Ακαδημίας Επιστημών της Σαγκάης, και οι συνεργάτες του, βρήκαν έναν τρόπο να γράψουν γρήγορα όλα τα PCRAM bits, καθιστώντας τα ταχύτερα από τις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της NAND flash – μιας από τα άλλα είδη μνήμης που είναι σε θέση να αποθηκεύουν πληροφορίες σε απουσία τροφοδοσίας.
Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, οι ερευνητές που εργάζονταν στο GST συνειδητοποίησαν ότι ακόμη και στην άμορφη κατάσταση του, το υλικό αλλαγής φάσης θα μπορούσε να φιλοξενήσει κρυσταλλικούς προδρόμους, κυβικές διατάξεις ατόμων που μπορούν να ενεργήσουν ως πυρήνες για τη μετάβαση σε ένα πλήρες κρύσταλλο. Έτσι, η ομάδα του Rao πραγματοποίησε συστηματικούς υπολογισμούς υπολογιστών για να διαπιστώσει εάν η προσθήκη διαφορετικών μεταλλικών ατόμων στο μίγμα GST θα συνέβαλε στη σταθεροποίηση των πυρήνων στις αυξημένες θερμοκρασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της αλλαγής φάσης.
Αυτές οι προσομοιώσεις, λέει ο Rao, αποκάλυψαν ότι «το σκάνδιο είναι το κλειδί». Η προσθήκη του στοιχείου δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τα γειτονικά άτομα αντιμονίου και τελλουρίου, σχηματίζοντας πυρήνες κυβικού σχήματος που παραμένουν άθικτοι ακόμη και όταν μέσω στο υλικό εισάγεται αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να αυξήσει τη θερμοκρασία του σε 600 K, η οποία προωθεί μια γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των άμορφων και κρυσταλλικών φάσεων. Και όταν οι ερευνητές συνέθεσαν το νέο τους υλικό αλλαγής φάσης, διαπίστωσαν ότι οι πυρήνες προκαλούσαν συνεχώς το υλικό να εναλλάσσεται μεταξύ των δύο καταστάσεων σε λιγότερο από 1 νανοδευτερόλεπτο.
Ο Hongsik Jeong, ειδικός της PCRAM στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, αναφέρει ότι η νέα αύξηση ταχύτητας είναι "σχεδόν η ιδανική τιμή για εφαρμογές κατηγορίας μέσων αποθήκευσης". Στην πραγματικότητα, ακόμη και χωρίς την αύξηση της ταχύτητας, η PCRAM έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ορισμένους διακομιστές κέντρων δεδομένων. Επομένως, η αναβαθμισμένη έκδοση θα μπορούσε σύντομα να διευρύνει την εμβέλειά της. Ωστόσο, προσθέτει ο Jeong, το ταχύτερο PCRAM πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κλιμακωθεί, να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν στιςτυποποιημένες συνθήκες κατασκευής τσιπ και να είναι σε θέση να ξαναγράψει τα bits των δεδομένων πολλές τρισεκατομμύρια φορές για να ταιριάζει με τις επιδόσεις της DRAM. Εάν η PCRAM μπορεί να περάσει από αυτά τα εμπόδια, η τάση προς μικρότερους, ταχύτερους, φθηνότερους υπολογιστές πιθανότατα θα συνεχιστεί καλώς και στο μέλλον.

Αυτή η προσομοίωση δείχνει πώς οι κρυσταλλικοί πυρήνες αναπτύσσονται σε μόλις 600 picoseconds, μετατρέποντας ένα υλικό αλλαγής φάσης από γυάλινη κατάσταση σε κρυσταλλική. 

14/11/2017 - Η IBM δημιουργεί τον πρώτο επεξεργαστή 50 κβαντικών «μπιτ»

Η IBM αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κβαντική "κούρσα" κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών. Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τον πρώτο επεξεργαστή με 50 κβαντικά «μπιτ» ή κβαντικά δυφία (qubits), καταφέρνοντας να γίνει έτσι η πρώτη εταιρεία που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.

Η συγκεκριμένη διάκριση της ΙΒΜ χαρίζει στην εταιρεία συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Google και άλλων τεχνολογικών εταιρειών, που συμμετέχουν στην άκρως ανταγωνιστική κβαντική «κούρσα».

Οι κβαντικοί υπολογιστές, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, υπόσχονται ταχύτητα υπολογισμών πολύ μεγαλύτερη από τους τωρινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή στους σημερινούς υπολογιστές, το bit, η βασική μονάδα πληροφορίας, μπορεί να πάρει είτε την τιμή «0» είτε την τιμή «1». Όμως το κβαντικό μπιτ (qubit), η στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας, μπορεί να παίρνει τις τιμές «0», «1» ή «0 και 1» ταυτόχρονα.

Η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι αφενός δημιούργησε ένα σύστημα με 20 κβαντικά «μπιτ» που είναι ήδη έτοιμο για χρήση και αφετέρου ότι ανέπτυξε το πρώτο -ακόμη πειραματικό- σύστημα IBM Q με επεξεργαστή 50 qubits.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι το σύστημά της με τα 20 qubits θα είναι διαθέσιμο online στους πελάτες της από το τέλος του 2017, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής του. Η επόμενη γενιά κβαντικών συστημάτων της ΙΒΜ θα ενσωματώσει τον ισχυρότερο επεξεργαστή των 50 qubits.

Ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής που κατέστη online διαθέσιμος από την ΙΒΜ σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ήταν τον Μάιο του 2016. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η εταιρεία έχει κάνει περαιτέρω προόδους και φαίνεται να προηγείται στις εξελίξεις από κάθε άλλο ανταγωνιστή της.

Εκτός από τον τομέα του υλικού (hardware), η ΙΒΜ συνεχίζει να αναπτύσσει ένα ολόκληρο «οικοσύστημα» κβαντικής υπολογιστικής, που περιλαμβάνει ανοικτό λογισμικό (software) και εκπαιδευτικό υλικό για την κβαντική κοινότητα των χρηστών. 

Ήδη, περισσότεροι από 60.000 χρήστες από όλο τον κόσμο (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, σχολεία κ.α.) έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια online κβαντικά πειράματα στους υπολογιστές της ΙΒΜ. Παράλληλα, η ΙΒΜ συνεργάζεται με άλλες εταιρείες (Samsung, Honda, Hitachi, Canon κ.α.) για να αναπτύξει βιομηχανικές και άλλες πρακτικές κβαντικές εφαρμογές.

13/11/2017 - Συνεργασία Intel και AMD για κατασκευή combo chip

Η Intel εργάζεται με την AMD πάνω στη κατασκευή ενός chip που θα συνδυάζει τους πυρήνες x86-64 μίας μονάδας κεντρικής επεξεργασίας της Intel και τους πυρήνες ενός επεξεργαστή γραφικών της AMD.

Ο στόχος είναι να διαθέτει μικρού μεγέθους φυσικό αποτύπωμα, και αρκετά χαμηλή κατανάλωση αλλά παράλληλα να μπορεί να διαχειριστεί τα απαιτητικά τρισδιάστατα γραφικά των top-tier σημερινών παιχνιδιών.

Αν και μοιάζει με μία εξαιρετική ιδέα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες κάθε τεχνολογίας, οι Intel και AMD έχουν να συνεργαστούν πάνω σε κάποιο εγχείρημα από τη δεκαετία του ’80 σύμφωνα με τον αναλυτή Patrick Moorhead,ο οποίος μίλησε στη Wall Street Journal. Αντίθετα οι δύο εταιρεία είναι αρκετά σκληροί αντίπαλοι, αφού ανταγωνίζονται στην αγορά των επεξεργαστών x86-64 στους υπολογιστές, αν και η Intel τον περισσότερο καιρό επικρατεί στη μεταξύ τους πολυετή διαμάχη.

Από ότι φαίνεται, η Intel επιθυμεί να ανταγωνιστεί την Nvidia, καθώς η τελευταία έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Εκμάθησης, ενώ παράλληλα συνεχίζει να προσφέρει στους χρήστες κορυφαίες στη βιομηχανίες κάρτες γραφικών τόσο σε καταναλωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τελευταία, η AMD έχει ασκήσει πίεση στην Nvidia στην αγορά των GPUs, παρουσιάζοντας προϊόντα που σχεδιάστηκαν να προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες και λειτουργίες.

Το νέο προϊόν της Intel [το οποίο θα συνδυάζει Core H-series CPU με δεύτερης γενιάς μνήμη High Bandwidth (HBM2) και γραφικά AMD Radeon τα οποία θα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ένα νέο interface που η Intel ονομάζει Εmbedded Μulti-die Ιnterconnect Βridge (EMIB)], που δεν θα απαιτεί κάποια ογκώδη και απαιτητική σε ισχύ διακριτή κάρτα γραφικών θα της δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφού οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών θα μπορούν να προσφέρουν μοντέλα με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στα παιχνίδια ενώ διατηρούν κομψό και λεπτό σχεδιασμό.

Από ότι φαίνεται λοιπόν, η Intel είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αντιπάλους της προκειμένου να χτυπήσει ένα νέο εχθρό που ολοένα και γιγαντώνεται. Τα καλά νέα είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα επωφεληθεί ο καταναλωτής.

09/11/2017 - Τεχνολογία Intel® Optane ™

Η τεχνολογία Intel® Optane ™ προσφέρει έναν ασύγκριτο συνδυασμό υψηλής απόδοσης, χαμηλής καθυστέρησης, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υψηλής αντοχής. Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει τις νέες αρχιτεκτονικές υπολογιστών που χαρίζουν πρωτοφανείς δυνατότητες τόσο σε κέντρα δεδομένων όσο και σε desktop.

Αυτή η τεχνολογία είναι ένας μοναδικός συνδυασμός μνήμης 3D XPoint ™, ελεγκτών μνήμης και αποθήκευσης Intel, Intel Interconnect IP και λογισμικού Intel®. Μαζί, αυτά τα δομικά στοιχεία κάνουν ένα επαναστατικό άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά τη μείωση της καθυστέρησης και την επιτάχυνση των συστημάτων για φόρτο εργασίας που απαιτεί μεγάλη χωρητικότητα και γρήγορη αποθήκευση.

Η μνήμη Intel® Optane ™ είναι ένας έξυπνος, προσαρμόσιμος επιταχυντής συστήματος για υπολογιστές με 7ης γενιάς επεξεργαστή Intel® Core ™ και μονάδα σκληρού δίσκου. Παρέχει άψογη ανταπόκριση στο σύστημα για μονάδες αποθήκευσης μεγάλων χωρητικοτήτων, καθιστώντας τα πάντα γρήγορα, ομαλά και εύκολα.

Η μνήμη Optane δεν είναι ένας τύπος συμβατικής μνήμης υπολογιστή τυχαίας προσπέλασης ή μνήμης RAM. Ούτε είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για συμβατική αποθήκευση - τουλάχιστον όχι σε καταναλωτικό επίπεδο, και όχι ακόμα. Αντ' αυτού, οι καταναλωτικές μονάδες M.2 Optane που πωλούνται σε χωρητικότητες 16GB και 32GB προορίζονται να λειτουργήσουν ως γέφυρα μνήμης cache μεταξύ μνήμης RAM και αποθήκευσης, επιτρέποντας ταχύτερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της μνήμης, της αποθήκευσης και του επεξεργαστή. Αυτό επιταχύνει περισσότερο ή λιγότερο κάθε λειτουργία για τον τελικό χρήστη, ειδικά όταν συνδυάζεται με λογισμικό προσωρινής αποθήκευσης που αποθηκεύει έξυπνα τα σχετικά δεδομένα στη μονάδα Optane για σχεδόν άμεση ανάκτηση.

Εκτός από τους δίσκους Intel Optane Memory M.2 που κυκλοφόρησαν νωρίτερα φέτος, η Intel λανσάρει ακόμα ένα προϊόν Optane: τα πρώτα μοντέλα Optane SSD για επιτραπέζιους υπολογιστές με χωρητικότητα 280 και 480 GB.

To μοντέλο Intel Optane SSD 900P με χωρητικότητα 280 GB τιμολογείται στις ΗΠΑ στα 389 δολάρια, καθώς το μοντέλο των 480 GB θα μπορεί να το αποκτήσει κανείς με τιμή 599 δολάρια. Σε πρώτη φάση οι τιμές είναι ακριβές, αλλά αναμένεται να αλλάξουν προς τα κάτω στο μέλλον. Η τεχνολογία των Optane SSD εκτιμάται ότι προσφέρει ταχύτητα κατά 4 φορές πιο γρήγορη από εκείνη ενός συμβατικού SSD, ενώ ταυτόχρονα οι αναλυτές σημειώνουν ότι προσφέρουν και μεγαλύτερη αντοχή 22 φορές αυξημένη σε σχέση με ένα συμβατικό SSD.

Οι πρώτες δοκιμές των Optane SSD έχουν δείξει ότι σε πραγματικές συνθήκες οι επιδόσεις τους είναι σημαντικά πιο γρήγορες από εκείνες με τεχνολογία NAND. Αυτά τα μοντέλα που έχει παρουσιάσει η Intel είναι τα πρώτα που μπορούν να εγκατασταθούν σε κανονικούς desktop υπολογιστές που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Αυτό θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η εν λόγω τεχνολογία και να γίνει περισσότερο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό.

07/11/2017 - Ρευστό τρανζίστορ ανοίγει τον δρόμο για υγρούς υπολογιστές

Πίσω από την υπολογιστική ισχύ κάθε ηλεκτρονικής συσκευής βρίσκονται τα μικρά τρανζίστορ: οι μικροσκοπικοί διακόπτες που επεξεργάζονται σήματα και δεδομένα. Όσο το μέγεθος μειώνεται, τόσο οι υπολογιστές γίνονται κι αυτοί λιγότερο ογκώδεις και περισσότερο ισχυροί. Ωστόσο, για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, σε συσκευές που είναι πιο μαλακές και εύκαμπτες, χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Οι Carmel Majidi και James Wissman, μηχανολόγοι μηχανικοί στο Soft Machines Lab του Carnegie Mellon University, εξερευνούν νέους τρόπους κατασκευής ηλεκτρονικών  διατάξεων που δεν είναι απλά λειτουργικές ψηφιακά, αλλά επίσης μαλακές και εύκαμπτες. Όπως αναφέρει το PhysOrg, αντί να φτιάχνουν κυκλώματα από άκαμπτα μέταλλα όπως ο χαλκός ή το ασήμι, χρησιμοποιούν ένα ειδικό κράμα το οποίο είναι υγρό σε θερμοκρασία δωματίου. Το κράμα αυτό, που φτιάχνεται μέσω ανάμειξης ινδίου και γαλλίου, είναι μια μη τοξική εναλλακτική στον υδράργυρο και μπορεί να συνδυαστεί με ελαστικό για τη δημιουργία κυκλωμάτων που είναι τόσο μαλακά και ελαστικά όσο το φυσικό δέρμα.

Σε συνεργασία με τον Michael Dickey  του North Carolina State University, ανακάλυψαν πρόσφατα πως τα ηλεκτρονικά υγρού μετάλλου δεν είναι χρήσιμα μόνο για εύκαμπτα κυκλώματα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται και για ηλεκτρικούς διακόπτες. Αυτά τα ρευστά τρανζίστορ λειτουργούν ανοίγοντας και κλείνοντας τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο σταγονίδια υγρού μετάλλου. Όταν εφαρμόζεται πτώση τάσης στη μια κατεύθυνση, τα σταγονίδια κινούνται το ένα προς την κατεύθυνση του άλλου και συνδυάζονται για τη δημιουργία μιας μεταλλικής γέφυρας για το πέρασμα ρεύματος. Όταν εφαρμόζεται τάση σε διαφορετική κατεύθυνση, τα σταγονίδια διασπώνται ταυτόχρονα και κάνουν τον διακόπτη να ανοίξει. Μέσω γρήγορης εναλλαγής μεταξύ κλειστού και ανοιχτού με μικρή ποσότητα τάσης, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εξομοιώσουν τα χαρακτηριστικά ενός συμβατικού τρανζίστορ.

Οι ερευνητές το χαρακτηρίζουν τρανζίστορ υγρού μετάλλου επειδή έχει τα ίδια χαρακτηριστικά κυκλώματος που βρίσκει κανείς σε ένα συμβατικού κυκλώματος τρανζίστορ. Οι εφαρμογές είναι πρακτικά ανεξάντλητες, καθώς είναι δυνατός ο προγραμματισμός αλλαγών μορφής για το άνοιγμα και το κλείσιμο κυκλωμάτων. Εάν τα υλικά μπορούν να προγραμματιστούν έτσι ώστε να αλλάζουν σχήμα, τότε μπορούν να αλλάζουν και τη λειτουργία τους, ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για υγρούς υπολογιστές, για χρήση σε μεγάλο εύρος μελλοντικών τεχνολογιών, π.χ. υπολογιστές- μινιατούρες που αλληλεπιδρούν με βιολογικό υλικό για να παρακολουθούν την πορεία ασθενειών στο σώμα ή να επαναφέρουν τον εγκέφαλο κάποιου που έχει υποστεί εγκεφαλικό σε κανονική λειτουργία.

10/10/2017 - Οι δύο πρώτες 5G πόλεις στην Ελλάδα

Τα πρώτα βήματα για την ανάδειξη των πρώτων δύο 5G πόλεων στην Ελλάδα, θα γίνουν μέσα στο 2018, σε Τρίκαλα και Πάτρα. Οι δύο πόλεις θα λειτουργήσουν σε μικρή έκταση ως «πιλότος» που θα βάλει τη χώρα στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Gigabit. Ενα μονοπάτι αχαρτογράφητο ακόμη για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία πριν από λίγες ημέρες υπό την ομπρέλα του ίδιου οράματος ενέκρινε, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρωτοβουλία WiFi4EU, για τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν δημόσιας ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Αυτό που εξασφαλίζουν τα δίκτυα νέας γενιάς χάρη στις υψηλές ταχύτητες είναι η μαζική πρόσβαση. Όταν, για παράδειγμα, σε μια πολυσύχναστη πλατεία θα προσπαθούν να συνδεθούν ταυτόχρονα 500 ή 1.000 άτομα, το υπάρχον δίκτυο με ταχύτητες από 9 έως το πολύ 50 Mbps - που συχνά πέφτουν και κάτω από 9 Mbps - δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Τα δίκτυα οπτικών ινών παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς αποτελούν μόλις το 0,2% των συνδέσεων. Σύμφωνα με το Digital Progress Report 2017 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την κάλυψη των Δικτύων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του VDSL, και προτελευταία στις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 30 Mbps. Επίσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Akamai, καταλαμβάνει παγκοσμίως την 69η θέση ως προς την ταχύτητα πρόσβασης για το 2016, με το 81% των συνδέσεων να δίνουν ταχύτητες έως 4 Mbps, ενώ οι συνδέσεις από 10 Mbps και πάνω αντιπροσωπεύουν το 9,9%. Τα 15 Mbps ξεπερνούν μόλις το 3% των συνδέσεων.

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς βρίσκονται προ των πυλών, στην Ευρώπη τουλάχιστον, και αναμένεται να μετατρέψουν τις πόλεις μας σε smart cities. Η στρατηγική της ΕΕ ορίζει την εμπορική τους εισαγωγή μέχρι το τέλος του 2020, για αυτό και η δοκιμή στο πεδίο, όπως η περιορισμένης κλίμακας εφαρμογή που θα γίνει σε Τρίκαλα και Πάτρα, είναι εξαιρετικά σημαντική. Ουσιαστικά θα δοκιμάσει τη λειτουργία της νέας αρχιτεκτονικής των 5G δικτύων, που περιλαμβάνει μικρές κεραίες πυκνά τοποθετημένες και θα αναδείξει προβλήματα και αστοχίες. Αν και χρειάζονται άλματα, για την Ελλάδα τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων αποτελούν ευκαιρία να συγχρονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ανακοινώσεις

15/12/2017 - Nvidia Titan V: Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών όλων των εποχών
Περισσότερα...

08/12/2017 - Smartphones με αποθηκευτικό χώρο 512GB από τη Samsung
Περισσότερα...

04/12/2017 - Samsung: 5 φορές γρηγορότερη φόρτιση smartphone
Περισσότερα...

27/11/2017 - Firefox Quantum: Ο νέος browser της Mozilla
Περισσότερα...

20/11/2017 - Η μνήμη «μετατόπισης φάσης» του υπολογιστή θα μπορούσε να γίνει η επόμενη γενιά μνήμης RAM
Περισσότερα...

14/11/2017 - Η IBM δημιουργεί τον πρώτο επεξεργαστή 50 κβαντικών «μπιτ»
Περισσότερα...

13/11/2017 - Συνεργασία Intel και AMD για κατασκευή combo chip
Περισσότερα...

09/11/2017 - Τεχνολογία Intel® Optane ™
Περισσότερα...

07/11/2017 - Ρευστό τρανζίστορ ανοίγει τον δρόμο για υγρούς υπολογιστές
Περισσότερα...

10/10/2017 - Οι δύο πρώτες 5G πόλεις στην Ελλάδα
Περισσότερα...

Πρόσφατες δουλειές

Rousis-Systems
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »


DMY Δίκτυο Μεσιτικών Υπηρεσιών
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »


ΔΕΟΠΛΑΣΤ
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »


Spacelights
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »