Σας ενημερώνουμε συνεχώς

Ανακοινώσεις

Νέα και ανακοινώσεις


22/10/2018 - Το ευρω-ιαπωνικό σκάφος BepiColombo ξεκίνησε το επταετές ταξίδι του για τον Ερμή

Με επιτυχία εκτοξεύθηκε η διαστημική αποστολή BepiColombo της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, που έχει ως στόχο την εξερεύνηση του Ερμή, του κοντινότερου στον Ήλιο, μικρότερου και πιο ανεξερεύνητου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η νέα αποστολή θα μελετήσει την επιφάνεια, την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA), που είναι η τρίτη στην ιστορία αποστολή στον Ερμή και η πρώτη ευρωπαϊκή.

Το BepiColombo, κόστους 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτοξεύθηκε στις 04:45 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Αμερική, πάνω σε ένα ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5. Η αποστολή φέρει το όνομα του Ιταλού αστροφυσικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο, ο οποίος είχε μελετήσει τον Ερμή στη διάρκεια της αποστολής του Mariner.

Η αποστολή περιλαμβάνει δύο σκάφη: ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό με 11 επιστημονικά όργανα και κάμερες (Mercury Planetary Orbiter-MPO ή Bepi) και ένα μικρότερο ιαπωνικό με πέντε όργανα (Mercury Magnetospheric Orbiter-MMO ή Mio), που θα τεθούν και τα δύο σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, συμπληρώνοντας το ένα τις παρατηρήσεις του άλλου.

Το ταξίδι προς τον Ερμή θα διαρκέσει επτά χρόνια και-αν όλα πάνε καλά- το σκάφος, που θα έχει αναπτύξει ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά το 2025. Μια σοβαρή πρόκληση θα είναι η τεράστια βαρυτική έλξη του Ήλιου, η οποία καθιστά πολύ δύσκολο να τεθεί μια διαστημοσυσκευή σε σταθερή τροχιά γύρω από τον γειτονικό Ερμή. Χρειάσθηκε επίσης να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες για την καλύτερη προστασία των δύο διαστημοσυσκευών από την ακτινοβολία και τη θερμότητα του μητρικού άστρου μας που φθάνει τους 5.500 βαθμούς Κελσίου.

Μεταξύ άλλων, η ευρω-ιαπωνική αποστολή θα προσφέρει νέα στοιχεία για διάφορα μυστήρια του Ερμή, όπως για το ασύμμετρο μαγνητικό πεδίο του (πολύ πιο ισχυρό στο βορρά), τον υπερμεγέθη πυρήνα του από κυρίως λιωμένο σίδηρο (που καταλαμβάνει έως το 80% της ακτίνας του πλανήτη), τις παράξενες γεωλογικές καταβυθίσεις σαν λίμνες στην επιφάνειά του (έχουν βάθος δεκάδων μέτρων και πλάτος εκατοντάδων), καθώς και την αφθονία των πτητικών χημικών στοιχείων (χλωρίου, θείου, καλίου, νατρίου κ.α.), τα οποία θα έπρεπε να είχαν προ καιρού εξαφανισθεί υπό την επίδραση του Ήλιου, άρα μάλλον αναδημιουργούνται συνεχώς από το υπέδαφος του πλανήτη.

Πηγή:  https://www.cnn.gr/tech/story/151461/to-eyro-iaponiko-skafos-bepicolombo-xekinise-to-eptaetes-taxidi-toy-gia-ton-ermi

22/10/2018 - Έρχεται το… unsend message στο Facebook Messenger!

Τον Απρίλιο το facebook είχε αποκαλύψει την πρόθεσή του να παρουσιάσει μία νέα υπηρεσία στο messenger, κατά την οποία ο χρήστης («unsend»).

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση, διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, screenshots από τις δοκιμές λειτουργίας της νέας δυνατότητας.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, ο χρήστης που επιθυμεί να διορθώσει ή και να «πάρει πίσω» κάτι που έστειλε, έχει την ευκαιρία επιλέγοντας «Unsend Message», το οποίο θα είναι ακριβώς πάνω από την επιλογή «Delete Message». Αφού επιλεχθεί το unsend, θα εμφανίζεται ένα μήνυμα που θα ζητάει επιβεβαίωση της επιλογής: «Το μήνυμά σας θα διαγραφεί από τη συζήτηση και τα εισερχόμενά σας».

Το Facebook έχει επιβεβαιώσει τη μεγάλη αλλαγή, αλλά δεν έχει καθορίσει το πότε θα γίνει:

«Αν και δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε σήμερα, έχουμε ήδη επιβεβαιώσει ότι σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό και αυτό εξακολουθεί να ισχύει» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο TechCrunch.

Πηγή: https://www.cnn.gr/tech/story/150803/erxetai-to-unsend-message-sto-facebook-messenger

 

11/04/2018 - Πως να ελέγξετε αν η Cambridge Analytica έχει πάρει δεδομένα απο το facebook?

Χιλιάδες χρήστες του Facebook αγωνιούν αν ο λογαριασμός τους εκτέθηκε στην Cambridge Analytica, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε σε απολογία στο Κογκρέσο τον Μάρκ Ζούγκερμπεργκ.Σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τους χρήστες, το Facebook ξεκίνησε τη Δευτέρα να τους ενημερώνει αν βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που εκτέθηκαν με προσωπικά μηνύματα. Την ίδια ώρα, «ανέβηκε» μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τα στοιχεία που θέλουν και να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία του λογαριασμού τους έχουν υποκλαπεί

Τι πρέπει να κάνετε:

1ον:  Κλικ στο εικονίδιο του κέντρου βοηθείας, στη βασική μπάρα δεδομένων (στο εικονίδιο με το ερωτηματικό).

2ον: Κλικ στην επιλογή «κέντρο βοηθείας»

3ον: Στην αναζήτηση γράφετε Cambridge Analytica

4ον: Κλικ στην επιλογή «πώς θα ξέρω αν τα στοιχεία μου κοινοποιήθηκαν στην Cambridge Analytica»Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία θα λάβετε ένα μήνυμα μέσω του οποίου θα ενημερωθείτε αν έχουν υποκλαπεί τα στοιχεία σας

11/04/2018 - Επίσημη κυκλοφορία του Windows 10 Spring Creators Update σήμερα!

Spring Creators Update

Αρχικά, το νέο Spring Creators Update -ξεκινώντας από σήμερα- θα εγκαθίσταται σταδιακά στους υπολογιστές, με στόχο την βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας των συστημάτων που δέχονται την αναβάθμιση.Με άλλα λόγια, δυστυχώς, δεν θα αποκτήσετε όλοι το νέο update από σήμερα. Βέβαια, όσοι από εσάς δεν θέλετε να περιμένετε μπορείτε χειροκίνητα να κάνετε λήψη των νέων ενημερώσεων. Αν όμως προκύψουν προβλήματα κατά την εγκατάσταση του update θα χρειαστεί να τα επιδιορθώσετε μόνοι σας, τουλάχιστον μέχρι η Microsoft να κυκλοφορήσει κάποιο patch.

Αθροιστικές ενημερώσεις

Επιπλέον, πέρα από το Spring Creators Update, η Microsoft κυκλοφορεί νέες αθροιστικές ενημερώσεις για τις υπάρχουσες εκδόσεις των Windows 10, ως μέρος του Patch Tuesday. Οι νέες ενημερώσεις είναι αρκετά κρίσιμες καθώς περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας και βελτιώσεις του λειτουργικού συστήματος.Ωστόσο, να σας υπενθυμίσουμε ότι η εγκατάσταση αθροιστικών ενημερώσεων έχει αποδειχτεί αρκετά ενοχλητική κατά το παρελθόν καθώς προκαλούσε πολλά ζητήματα στην λειτουργία του λογισμικού.Αυτό που μένει είναι να δούμε πόσο ομαλή θα είναι αυτή τη φορά η εγκατάσταση των νέων ενημερώσεων. Χωρίς αμφιβολία, όμως, η Microsoft έχει πολλά να κάνει ακόμα μέχρι να τελειοποιήσει τις νέες κυκλοφορίες της.Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα νέα updates και πόσο ευχαριστημένοι θα μείνουν οι χρήστες από την προσπάθεια της Microsoft για βελτίωση των συστημάτων της

Πηγή: https://secnews.gr

11/04/2018 - Kingston A1000: Οι νέοι entry-level NVMe SSDs με 3D TLC

Οι PCIe SSD έχουν αρχίσει να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των χρηστών που θέλουν να φτιάξουν έναν high-end υπολογιστή. Από την άλλη, όμως, οι gamers με περιορισμένο budget τείνουν να αγοράζουν SSD που διαθέτουν σύνδεση SATA λόγω της χαμηλότερης τιμής τους. Για να απευθυνθούν και σε αυτή την κατηγορία οι διάφοροι κατασκευαστές, κυκλοφορούν νέες σειρές προϊόντων με PCIe σύνδεση βασισμένες σε φθηνότερους controllers και μνήμες NAND. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ανακοινώσεις τέτοιων δίσκων από μεγάλες εταιρείες, με τελευταία την Kingston που θέλει να δοκιμάσει την τύχη της με φθηνούς NVMe SSDs.H σειρά Kingston A1000 θα βασίζεται στον controller PS3008-E8 της Phison (τέσσερα NAND channels, LDPC, NVMe 1.2, PCIe 3.0 x2 κ.λπ.) και 256 Gb BiCS 3D TLC NAND flash από την Toshiba. Οι συγκεκριμένοι θα διατίθενται σε εκδόσεις 240 GB, 480 GB και 960 GB καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο εύρος. Είναι λίγο περίεργο να μην βλέπουμε ένα μοντέλο στα 120 GB σε entry-level SSD, αλλά η παράλειψη αυτή έχει το σκεπτικό ότι η Kingston αποφεύγει τον ανταγωνισμό σε αυτή την χωρητικότητα, εφόσον στη κορυφή βρίσκονται οι SSD με SATA σύνδεση.Όσον αφορά τις ταχύτητές του, θα έχει sequential read στα 1500 MB / s και sequential write έως 1000 MB / s (η έκδοση των 960GB), οι οποίες βέβαια είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τους SATA SSDs, αλλά χαμηλότερες σε SSD με PCIe 3.0 x4. Τα random IOPS θα κυμαίνονται από 100 – 120K για read και από 80 – 100K για write το οποίο είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν τον ίδιο controller.Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο με τον δείκτη TBW (terabyte written) να είναι στα 150TB για την μικρή έκδοση και 500TB για την μεγάλη. Όλες οι εκδόσεις καλύπτονται από πενταετή εγγύηση.Οι τιμές τους θα είναι από 120$ έως 403$ και η αγορά τους γίνεται κατευθείαν από την εταιρεία με κάποια έκπτωση. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να τους δούμε και στα καταστήματα.

Πηγή: https://secnews.gr/164497/kingston-a1000-neoi-ssd/

26/03/2018 - Πρωτοποριακή επαναφορτιζόμενη μπαταρία πρωτονίων, χωρίς καθόλου λίθιο

Η νέα μπαταρία, που μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή των μπαταριών λιθίου σε ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικά οχήματα και σπίτια, χρησιμοποιεί άνθρακα και νερό αντί για λίθιο. Συνδυάζει πρωτόνια από το νερό και ένα ηλεκτρόδιο που είναι φτιαγμένο από ένα υλικό που έχει ως βάση τον άνθρακα.Η μπαταρία δεν παράγει εκπομπές άνθρακα, συνεπώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης μπορεί να αποθηκεύσει ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Άντριους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «International Journal of Hydrogen Energy», εκτίμησαν ότι η μπαταρία πρωτονίων θα είναι διαθέσιμη στο εμπόριο σε πέντε έως δέκα χρόνια. «Η μπαταρία μας είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία φθηνών βιώσιμων μπαταριών πρωτονίων, που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες μας, χωρίς να βλάπτουμε κι άλλο το ήδη ευάλωτο περιβάλλον» δήλωσε ο Άντριους. «Η μπαταρία πρωτονίων έχει τη δυνατότητα να είναι πιο οικονομική από τη χρήση λιθίου, το οποίο αποτελεί ένα σπάνιο πόρο. Ο άνθρακας αντίθετα, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη στη δική μας μπαταρία πρωτονίων, βρίσκεται σε αφθονία και είναι φθηνότερος» πρόσθεσε.Κατά τη φόρτιση της καινοτόμου μπαταρίας, ο άνθρακας στο ηλεκτρόδιο κάνει χημική αντίδραση με τα πρωτόνια που παράγονται από τη διάσπαση του νερού και έτσι αποθηκεύεται υδρογόνο. Στη συνέχεια, άτομα υδρογόνου απελευθερώνονται από το ηλεκτρόδιο και, χάνοντας ένα ηλεκτρόνιο, γίνονται πάλι πρωτόνια. Αυτά περνούν μέσα από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα σχηματίζουν ξανά νερό, συνδυαζόμενα με άτομα οξυγόνου.Τα έως τώρα πειράματα έδειξαν ότι μια μικρή μπαταρία πρωτονίων με μια ενεργή εσωτερική επιφάνεια μόνο 5,5 τετραγωνικών εκατοστών (μικρότερη από ένα μικρό κέρμα) είναι ικανή να αποθηκεύσει τόση ενέργεια ανά μονάδα μάζας, όση και μια εμπορική μπαταρία λιθίου-ιόντων. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις (π.χ. με τη χρήση υλικών όπως το γραφένιο), η μπαταρία πρωτονίων θα έχει ακόμη καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

01/03/2018 - Νέα τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού από τον αέρα

Οι θερμοηλεκτρικές συσκευές, που παράγουν ενέργεια όταν η μια πλευρά τους είναι σε διαφορετική θερμοκρασία από την άλλη, έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών μέσα στα τελευταία χρόνια. Όπως σημειώνει το MIT News, μια ομάδα στο ΜΙΤ ανακάλυψε έναν πρωτοποριακό τρόπο μετατροπής των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας σε ηλεκτρική ενέργεια, μόνο που, αντί να απαιτούνται δύο θερμοκρασίες την ίδια στιγμή, το σύστημα αυτό εκμεταλλεύεται τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο περιβάλλον οι οποίες συμβαίνουν κατά τον κύκλο ημέρας- νύχτας.

Το εν λόγω σύστημα, στο οποίο δόθηκε το όνομα θερμικό αντηχείο (thermal resonator) θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνεχή, μακροχρόνια λειτουργία συσκευών που λειτουργούν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, χωρίς να απαιτούνται άλλες πηγές ενέργειας ή μπαταρίες. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Nature Communications, από τον τελειόφοιτο φοιτητή Αντόν Κοτρίλ, τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών Μάικλ Στράνο και άλλα επτά άτομα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ. «Φτιάξαμε το πρώτο θερμικό αντηχείο. Είναι κάτι που μπορεί να κάθεται σε ένα γραφείο και να παράγει ενέργεια φαινομενικά από το τίποτα. Όλοι περιβαλλόμαστε από διακυμάνσεις θερμοκρασίας όλων των διαφορετικών συχνοτήτων συνέχεια. Αυτές είναι μια πηγή αστείρευτης ενέργειας», ανέφεραν σχετικά.

Αν και τα επίπεδα ενέργειας που παράγονται από το νέο σύστημα μέχρι τώρα είναι μέτρια, το πλεονέκτημα είναι πως δεν απαιτείται απευθείας ηλιακό φως, καθώς παράγει ενέργεια χάρη στις αλλαγές του περιβάλλοντος, ακόμα και υπό σκιά. Αυτό σημαίνει πως δεν επηρεάζεται από τα σύννεφα, τον αέρα κ.λπ., και μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε αυτό είναι βολικό, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: http://www.nooz.gr/tech/1484594/nea-technologia-paragwgis-ilektrismoy-apo-ton-aera 

 

 

15/02/2018 - Το πληκτρολόγιο «ξέρει» το φύλο σου: Καινοτόμο πρόγραμμα Ελλήνων ερευνητών

Όπως η κάμερα του υπολογιστή βλέπει το πρόσωπο του χρήστη, έτσι και το πληκτρολόγιο «ξέρει» το φύλο του. Έλληνες ειδικοί της πληροφορικής ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα λογισμικού που αναλύει την πληκτρολόγηση του χρήστη και αναγνωρίζει, από αυτό και μόνο, ποιο είναι το φύλο του.

Η καινοτόμος μέθοδος έχει πετύχει ακρίβεια έως 96% -μεγαλύτερη από κάθε άλλη ανάλογη προσπάθεια έως τώρα- στο να αναγνωρίζει κάθε φορά, αν γράφει άνδρας ή γυναίκα στον υπολογιστή. Το πετυχαίνει διακρίνοντας τις πολλές ανεπαίσθητες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά τον τρόπο που χτυπούν τα πλήκτρα, ιδίως μερικά από αυτά.

Οι ερευνητές Γιάννης Τσιμπερίδης, Αλέξανδρος Καράκος (αναπληρωτής καθηγητής) και Αυγερινός Αραμπατζής (επίκουρος καθηγητής) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό τεχνολογίας «Digital Investigation», σύμφωνα με το «Science», εγκατέστησαν σε υπολογιστές 75 εθελοντών (36 ανδρών και 39 γυναικών) λογισμικό που παρακολουθούσε κάθε μέρα επί δέκα μήνες τη χρήση του πληκτρολογίου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, το ISqueezeU, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της δεκάμηνης παρακολούθησης που προηγήθηκε, έμαθε να διακρίνει τα «ανδρικά» και τα  «γυναικεία» χαρακτηριστικά στην πληκτρολόγηση, όπως πόσο χρόνο μένει πατημένο ένα πλήκτρο και πόσος χρόνος περνά ανάμεσα σε δύο διαδοχικά πατήματα πλήκτρων.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών είναι ο χρόνος που περνά ανάμεσα στην πληκτρολόγηση του γράμματος Ν και στη συνέχεια του Ο, καθώς επίσης ανάμεσα στα γράμματα Μ και Ο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αναγνώριση του φύλου κάποιου άγνωστου χρήστη είναι χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις, ιδίως για την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Στόχος τους είναι να αυξήσουν στο μέλλον κι άλλο την ακρίβεια της μεθόδου τους.

Πηγή: http://www.cnn.gr/tech/story/117326/to-pliktrologio-xerei-to-fylo-soy-kainotomo-programma-ellinon-ereyniton

13/02/2018 - H Τεχνητή Νοημοσύνη των Microsoft – Alibaba νικά τον άνθρωπο

Σε ένα διαγωνισμό κατανόησης κειμένου, η Τεχνητή Νοημοσύνη της Microsoft και της Alibaba κατάφερε να νικήσει τους ανθρώπους αντιπάλους της.

Η νίκη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ γίνεται για πρώτη φορά και δείχνει τη σαφή βελτίωση των προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως αυτά που αναπτύσσουν οι Microsoft και Alibaba. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάσουν περισσότερα από 500 άρθρα της Wikipedia και έπειτα να λάβουν μέρος σε ένα τεστ που αποδείκνυε το βαθμό κατανόησης των κειμένων που είχαν αναγνωσθεί.

Η Alibaba, στη σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια Τεχνητή Νοημοσύνη καταφέρνει να νικήσει τον άνθρωπο σε ένα παρόμοιο τεστ. Ο ανθρώπινος μέσος όρος στο τεστ ήταν 82.3 πόντοι, τη στιγμή που το λογισμικό της Microsoft κατάφερε να συγκεντρώσει 82.6 πόντους, ενώ εκείνο της Alibaba κατάφερε να συγκεντρώσει 82.4 πόντους. Σύμφωνα με το CNN και το GeekWire, η Alibaba έχει ήδη ξεκινήσει την πειραματική εφαρμογή της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης της για να απαντά σε ερωτήσεις του Τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών διαφόρων εταιρειών.

Η Microsoft από τη μεριά της, επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης και τέτοιες δοκιμασίες δείχνουν ότι οι επενδύσεις της έχουν πρακτικό αντίκρισμα.

25/01/2018 - SSD 860 EVO και PRO από τη Samsung

Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια τεράστιων επιτυχιών στην αγορά των SATA SSD, η εμβληματικές και ιδιαίτερα δημφιλείς σειρές Samsung 850 Evo και 850 Pro, που έφεραν για πρώτη φορά την 3D μνήμη NAND flash στην αγορά, αντικαθίστανται. Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα τις νέες σειρές Solid State Drive που λανσάρει κι έχουν τις ονομασίες 860 Evo και 860 Pro.

Όπως είναι φανερό κι από τη μικρή σχετικά αλλαγή στην ονομασία, η νέα σειρά 860 δεν είναι επαναστατική όπως η 850, καθώς η Samsung δεν υπόσχεται κάποιο μεγάλο άλμα από άποψη απόδοσης σε σχέση με το παρελθόν. Πρόκειται περισσότερο για μία φυσιολογική αναβάθμιση των σημερινών μοντέλων, που αντιπροσωπεύει τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας SSD της Samsung.

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στην μετάβαση από τη μνήμη 48-layer V-NAND flash στην 64-layer V-NAND flash (συνδυάζουν 512Gb και 256Gb 64-layer V-NAND τεχνολογία) ενώ επιπλέον ενσωματώνουν αναβαθμισμένο ελεγκτή μνήμης MJX SSD καθώς και cache τύπου LPDDR4 DRAM έναντι της προηγούμενης γενιάς LPDDR3 DRAM. 

Η σειρά Pro, υποστηρίζει ελαφρώς υψηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής (560ΜΒ/s και 530MB/s για ανάγνωση και εγγραφή όσον αφορά στη σειρά Pro έναντι 550MB/s και 520MB/s για ανάγνωση και εγγραφή όσον αφορά στη σειρά Evo) ενώ επιπλέον υποστηρίζει διπλάσιες συνολικά εγγραφές από τη σειρά Evo, κυρίως λόγω της τεχνολογίας μνήμης 2-bit MLC αντί για την περισσότερο αργή, λιγότερο αξιόπιστη και συνάμα αρκετά οικονομικότερη μνήμη τύπου 3-bit MLC 3D NAND (γνωστή και ως TLC) που βρίσκουμε στη σειρά Evo.

Η σειρά 860 Evo θα κυκλοφορήσει σε form factor των 2.5-ιντσών με χωρητικότητες 250GB, 500GB, 1TB, 2TB και 4TB. Όσον αφορά το m.2 form factor, θα διατεθεί σε χωρητικότητες των 250GB, 500GB, 1TB και 2TB ενώ το mSATA σε χωρητικότητες των 250GB, 500GB και 1TB. Οι τιμές ξεκινούν από τα $94,99 για το μοντέλο των 250GB και φτάνουν τα $169,99, $329,99, $649,99 και $1399,99 για τα μοντέλα των 500GB, 1TB, 2TB και 4TB αντίστοιχα.

Όσον αφορά στη σειρά Samsung 860 Pro, είναι διαθέσιμη σε χωρητικότητες των 256GB, 512GB, 1TB, 2TB και 4TB και μόνο σε form factor 2.5-ιντσών με τιμές $139,99, $249,99, $479,99, $949,99 και φτάνουν τα $1899,99.

Μεταξύ των δυο μοντέλων EVO και PRO υπάρχει διπλάσια διαφορά όσον αφορά τον αριθμό TBW (Terra Bytes Writen), αφού υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση ανάλογα με την χωρητικότητα του δίσκου. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή όμως είναι η μείωση της περιόδου εγγύησης του 860 PRO (σε σχέση με τον 850pro) από τα 10 χρόνια στα 5.

Τα νέα solid state drives της Samsung θα είναι διαθέσιμα από το τέλος του μήνα και δεν αποκλείεται η σειρά 860 να είναι μέσα στις καλύτερες για το 2018.

15/12/2017 - Nvidia Titan V: Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών όλων των εποχών

Η Nvidia ανακοίνωσε την νέα κάρτα γραφικών Nvidia Titan V η οποία είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη της αγοράς. Η νέα αρχιτεκτονική Volta με βάση την οποία είναι σχεδιασμένη, καθώς και η επιλογή των εξαρτημάτων που την πλαισιώνουν, την καθιστούν ασυναγώνιστη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη.

nvidia titan v

Η αρχιτεκτονική Volta η οποία πήρε το όνομά της από τον επιστήμονα Alessandro Volta, θα είναι η συνέχεια της πολύ επιτυχημένης Pascal και θα προσφέρει τις εξής βελτιώσεις:

  • CUDA Compute Capability (GV100)
  • High Bandwith Memory
  • NVLink 2.0         
  • Tensor Cores
  • PureVideo Hardware Video Decoding

Η Nvidia Titan V περιέχει τον επεξεργαστή γραφικών GV100 που, πρωτοπαρουσιάστηκε στο μεγαθήριο Tesla v100 με κόστος 10.000 δολάρια! Περιέχει 21,1 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, 5120 CUDA πυρήνες και 640 Tensor πυρήνες οι οποίοι μπορούν να κάνουν πολύ πιο γρήγορες επεξεργασίες από τους CUDA.

Όσον αφορά την συχνότητα των πυρήνων, βρίσκεται στα 1200Mhz και 1455Mhz (Boost Mode) και φτάνει έως τα 100TFLOPS σε υπολογισμούς.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της μνήμης της είναι: 12GB HBM2 στα 850Mhz, 1.7Gbps memory speed, 3072-bit μέγεθος memory bus και 653GB/s memory bandwith.

Οι ενεργειακές της απαιτήσεις αντιστοιχούν σε 250W και χρησιμοποιεί ενεργή ψύξη όπως όλες οι Titan (ακόμη και το περίβλημα είναι του ίδιου περίπου σχεδιασμού αλλά σε παλ χρυσό χρώμα αντί το μεταλλικό ασημί ή το μαύρο).

Οι συνδέσεις που συναντάμε στη πίσω πλευρά της είναι μια 6-pin και μια 8-pin για τροφοδοσία απευθείας από το τροφοδοτικό και όσον αφορά την μπροστινή πλευρά οι συνδέσεις με οθόνη γίνονται από DisplayPorts(x3) ή HDMI(x1).

Σύμφωνα με την Nvidia, το προϊόν της αυτό απευθύνεται μάλλον σε επαγγελματίες ή ερευνητές καθώς προορίζεται για εφαρμογές A.I (Artificial Intelligence), deep learning και συστήματα που χρησιμοποιούν πολύπλοκους υπολογισμούς. Το κόστος της είναι στα 3.000 δολάρια.

Οι πρώτες ανεπίσημες μετρήσεις της Titan V που εμφανίστηκαν στο Web την σκιαγραφούν ως 25%-30% ταχύτερη από την πρόσφατη GTX 1080 Ti, την κορυφαία θεωρητικά "καταναλωτική" κάρτα γραφικών της nVidia αυτή τη στιγμή, και μάλιστα χωρίς υπερχρονισμό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και έναν συγκριτικό πίνακα σε σχέση με την Nvidia GTX 1080 Ti.

comparison

08/12/2017 - Smartphones με αποθηκευτικό χώρο 512GB από τη Samsung

Την ώρα που τα περισσότερα δημοφιλή smartphones διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο (storage) 32GB ή 64GB και σπανιότερα κάποιες κορυφαίες συσκευές επιδεικνύουν 128GB (256GB στη καλύτερη περίπτωση), το τμήμα ημιαγωγών της Samsung ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή των πρώτων embedded storage chips 512GB eUFS (Universal Flash Storage).

Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές συσκευές της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας θα διαθέτουν διπλάσιο χώρο από τις σημερινές κορυφαίες (256MB) της και οι χρήστες τους θα μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 130 δεκάλεπτα βίντεο σε ανάλυση UHD.

Πέρα από την αύξηση στην χωρητικότητα ωστόσο υπάρχει και μια ώθηση όσον αφορά την απόδοση ανάγνωσης και εγγραφής. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται οφέλη στη ταχύτητα με τα sequential write και read να αγγίζουν τα 255MB/s και 860MB/s αντίστοιχα. Δεν είναι και τόσο αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο chip των 256GB αλλά σίγουρα είναι αρκετά υψηλές για τη μεταφορά ενός HD ανάλυσης αρχείο βίντεο των 5GB σε ένα solid state drive μέσα σε περίπου 6 δευτερόλεπτα, δηλαδή οκτώ φορές ταχύτερα από μία τυπική κάρτα microSD. Με το νέο storage επιδεικνύεται επίσης random read/write απόδοση 42000 IOPS/40000 IOPS αντίστοιχα (IOPS, Input/output operations per second).

Διατηρούνται βεβαίως οι φυσικές διαστάσεις του σημερινού storage των 256GB, με τη Samsung να κατασκευάζει τη νέα έκδοση από 64-layer 512 gigabit chips, οκτώ σε αριθμό, την ώρα που παλαιότερα χρησιμοποιούσε 48-layer chips.

04/12/2017 - Samsung: 5 φορές γρηγορότερη φόρτιση smartphone

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το smartphone σας θα μπορούσε να φορτιστεί πλήρως σε λιγότερο από 15 λεπτά;

Σύμφωνα με τη Samsung κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι τόσο μακριά, καθώς η εταιρεία τελείωσε την προηγούμενη βδομάδα μία νέα έρευνα γύρω από τη μπαταρία, που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις για τους κατασκευαστές smartphone.

Ο κορεάτικος ηλεκτρονικός κολοσσός λέει ότι έχει αναπτύξει ένα είδος μπαταρίας που είναι πιο αποδοτικό και φορτίζει ταχύτερα από τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ονομάζεται “graphene ball”, και η Samsung λέει ότι οι μπαταρίες που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό, θα μπορούσαν να φορτιστούν έως και πέντε φορές γρηγορότερα από τις αντίστοιχες των ιόντων λιθίου.

Μια μπαταρία η οποία τώρα χρειάζεται μια ώρα για πλήρη φόρτιση θα μπορούσε, θεωρητικά να χρειαστεί μόλις 12 λεπτά για να φορτιστεί, αν χρησιμοποιηθεί το νέο υλικό με σφαιρίδια γραφένιου, λέει η εταιρεία. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών κατά 45%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτή η αυξημένη χωρητικότητα, σε συνδυασμό με τη σούπερ γρήγορη φόρτιση, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στα smartphones, αλλά και στα ηλεκτρικά οχήματα και όλα τα άλλα προϊόντα που επωφελούνται από μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας.

«Ήμασταν σε θέση να βελτιώσουμε σημαντικά τις δυνατότητες των μπαταριών ιόντων λιθίου σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές κινητών συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται ραγδαία», δήλωσε ο Dr. Son In-hyuk. «Η δέσμευσή μας είναι να διερευνούμε και να αναπτύσσουμε συνεχώς την τεχνολογία των μπαταριών, υπό το πρίσμα αυτών των τάσεων».

Ενώ το υλικό βρίσκεται ακόμα σε ερευνητική φάση, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Samsung μπορεί να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη χρήση μπαταριών με βάση το γραφένιο: η ασφάλεια. Δεδομένου ότι η μπαταρία είναι σε θέση να παραμείνει σε μια “εξαιρετικά σταθερή” θερμοκρασία των 60 βαθμών Κελσίου, οι μπαταρίες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για Η/Υ.

27/11/2017 - Firefox Quantum: Ο νέος browser της Mozilla

Μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερα αποτελέσματα με χρήση λιγότερης μνήμης υπόσχεται η Mozilla με τον νέο της browser, Firefox Quantum, ο οποίος λανσαρίστηκε στις 14 Νοεμβρίου κι ήδη έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια.

Όπως έγραψε ο Mark Mayo, αντιπρόεδρος της Mozilla, πρόκειται για το μεγαλύτερο update της πλατφόρμας, από τότε που λανσαρίστηκε ο Firefox 1.0 το 2004. Ο Mayo τονίζει πως ο Firefox Quantum υπόσχεται διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του, λιγότερη κατανάλωση μνήμης RAM κατά 30% σε σχέση με τον Google Chrome καθώς και ταχύτερη εναλλαγή καρτελών.

To “μυστικό” βρίσκεται στην χρήση όλων των πυρήνων της CPU σας. Οι περισσότεροι web browser δεν είναι “γραμμένοι” με κώδικα που αξιοποιεί όλους τους πυρήνες του υπολογιστή σας. O Firefox Quantum στοχεύει στην αξιοποίηση αυτών, κάτι το οποίο τεχνικά τον κάνει τον γρηγορότερο web browser στην αγορά.

Η Mozilla δίνει έμφαση στο νέο User Interface: «Αποκαλούμε αυτή την πρωτοβουλία Photon, και σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενοποίηση όλων όσων χαρακτηρίζουμε Firefox, ενώ εκμεταλλευόμαστε τη γρήγορη νέα μηχανή» γράφει ο Mayo.

Για τους σκοπούς ανάπτυξης του Photon, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες χρησιμοποιούν το web. «Κοιτάξαμε σε πραγματικό hardware για να κάνουμε τον Firefox να φαίνεται ωραία σε κάθε οθόνη, και διασφαλίσαμε πως ο Firefox φαίνεται και λειτουργεί ως Firefox, ανεξαρτήτως της συσκευής που χρησιμοποιείτε». Επίσης, η Mozilla υπογραμμίζει πως το όλο σύστημα έχει στηθεί με σκοπό την επέκτασή του στο μέλλον, πηγαίνοντας πέρα από τα δεδομένα του σημερινού hardware.

Ο Firefox Quantum όσον αφορά το design έχει έναν νέο πιο minimal σχεδιασμό και νέα ενσωματωμένα εργαλεία που δεν χρειάζονται εγκατάσταση από third party υπηρεσίες, όπως η λήψη screenshots, η υπηρεσία Pocket για αποθήκευση ιστοσελίδων και ένα νέο library που έχει συγκεντρωμένη όλη την δραστηριότητα του χρήστη. Μια ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η επιλογή Tracking Protection η οποία αποκλείει αιτήματα για ηλεκτρονική παρακολούθηση χρηστών, λειτουργεί προεπιλεγμένα σε παράθυρο Private Browsing και σύμφωνα με την Mozilla μειώνει το χρόνο φόρτωσης κατά 44%. Απαιτείται προσοχή σε κάποια extensions όπου υπάρχει ασυμβατότητα καθώς θα δουλεύουν πλέον μόνο τα WebExtensions και όχι τα legacy.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες χρήσης της νέας πλαφόρμας, η διαφορά είναι εμφανής, ενώ οι χρήστες δεν χρειάζεται να καταβάλουν προσπάθεια για να προσαρμοστούν στο νέο display, καθώς είναι, μεν, καινούργιο, αλλά θυμίζει σε πολλά το παλιό.

20/11/2017 - Η μνήμη «μετατόπισης φάσης» του υπολογιστή θα μπορούσε να γίνει η επόμενη γενιά μνήμης RAM

Οι κατασκευαστές υπολογιστών αναζητούν πάντα την επόμενη καλύτερη τεχνολογία και χάρη σε ένα εντυπωσιακό κομμάτι της επιστήμης των υλικών, μια ελάχιστα χρησιμοποιούμενη μορφή μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM) θα μπορούσε να καταλάβει το εσωτερικό του προσωπικού σας υπολογιστή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες των υλικών στην Κίνα βρήκαν πρόσφατα έναν τρόπο να επιταχύνουν – κατά περισσότερο από έναν συντελεστή του 10 – την επονομαζόμενη μνήμης τυχαίας προσπέλασης αλλαγής φάσης (PCRAM), η οποία μπορεί να κρατήσει πληροφορίες ακόμη κι όταν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος.
Για δεκαετίες, οι υπολογιστές γίνονται μικρότεροι, γρηγορότεροι και φθηνότεροι. Αλλά οι πρόοδοι στις τεχνολογίες μνήμης έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τους ερευνητές να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις. Πρωτο-οραματιζόμενη κατά τη δεκαετία του 1960, η PCRAM υπήρξε πάντα ένας υποσχόμενος υποψήφιος για την RAM – το επανεγγράψιμο μπλοκ πρόχειρων σημειώσεων που χρησιμοποιεί ο κεντρικός επεξεργαστής ενός υπολογιστή, ενώ κάνει τους υπολογισμούς του. Αλλά ήταν πολύ πιο αργή από τις περισσότερες κοινές μορφές μνήμης RAM - συμπεριλαμβανομένης της στατικής μνήμης RAM (SRAM) και της δυναμικής μνήμης RAM (DRAM) - η οποία μπορεί να κρατήσει πληροφορίες μόνο προσωρινά.
Για να χρησιμεύσει ως μνήμη του υπολογιστή, ένα gizmo πρέπει να είναι σε θέση να καταγράψει πιστά είτε ένα 0 είτε ένα 1. Η PCRAM το κάνει αυτό μεταβαίνοντας μεταξύ δύο καταστάσεων (εξού και η ονομασία αλλαγής φάσης): μια σταθερή κρυσταλλική σειρά που επιτρέπει την εύκολη ροή ηλεκτρικού ρεύματος και ένα όμοιο με γυαλί σύμπλεγμα ατόμων που κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η PCRAM καταγράφει έναν αριθμό όταν είναι σε κρυσταλλική κατάσταση υψηλής αγωγιμότητας και άλλη όταν βρίσκεται σε γυάλινη κατάσταση χαμηλής αγωγιμότητας. Η αποστολή ενός σχετικά μεγάλου ρεύματος μέσω του υλικού θερμαίνει το κομμάτι και αλλάζει την κατάστασή του, γράφοντας ή ξαναγράφοντας τα δεδομένα.
Το πρόβλημα είναι ότι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό αλλαγής φάσης - ένα κράμα του γερμανίου, του αντιμονίου και του τελλουρίου που είναι γνωστό ως GST μπορεί να είναι ένας άνισος εκτελεστής, μερικές φορές μεταβαίνοντας από άμορφο σε κρυσταλλικό σε 10 νανοδευτερόλεπτα, το οποίο είναι εξίσου γρήγορο με το DRAM στους σημερινούς υπολογιστές. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες νανοδευτερόλεπτα για την εγγραφή δυαδικών ψηφίων δεδομένων, ταχύτητα η οποία είναι πολύ αργή για να είναι ανταγωνιστική. Τώρα, ωστόσο, ο Feng Rao, ένας επιστήμονας των υλικών στο Ινστιτούτο Μικροσυστημάτων και Πληροφοριακών Τεχνολογιών της Κίνας της Ακαδημίας Επιστημών της Σαγκάης, και οι συνεργάτες του, βρήκαν έναν τρόπο να γράψουν γρήγορα όλα τα PCRAM bits, καθιστώντας τα ταχύτερα από τις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της NAND flash – μιας από τα άλλα είδη μνήμης που είναι σε θέση να αποθηκεύουν πληροφορίες σε απουσία τροφοδοσίας.
Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, οι ερευνητές που εργάζονταν στο GST συνειδητοποίησαν ότι ακόμη και στην άμορφη κατάσταση του, το υλικό αλλαγής φάσης θα μπορούσε να φιλοξενήσει κρυσταλλικούς προδρόμους, κυβικές διατάξεις ατόμων που μπορούν να ενεργήσουν ως πυρήνες για τη μετάβαση σε ένα πλήρες κρύσταλλο. Έτσι, η ομάδα του Rao πραγματοποίησε συστηματικούς υπολογισμούς υπολογιστών για να διαπιστώσει εάν η προσθήκη διαφορετικών μεταλλικών ατόμων στο μίγμα GST θα συνέβαλε στη σταθεροποίηση των πυρήνων στις αυξημένες θερμοκρασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της αλλαγής φάσης.
Αυτές οι προσομοιώσεις, λέει ο Rao, αποκάλυψαν ότι «το σκάνδιο είναι το κλειδί». Η προσθήκη του στοιχείου δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τα γειτονικά άτομα αντιμονίου και τελλουρίου, σχηματίζοντας πυρήνες κυβικού σχήματος που παραμένουν άθικτοι ακόμη και όταν μέσω στο υλικό εισάγεται αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να αυξήσει τη θερμοκρασία του σε 600 K, η οποία προωθεί μια γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των άμορφων και κρυσταλλικών φάσεων. Και όταν οι ερευνητές συνέθεσαν το νέο τους υλικό αλλαγής φάσης, διαπίστωσαν ότι οι πυρήνες προκαλούσαν συνεχώς το υλικό να εναλλάσσεται μεταξύ των δύο καταστάσεων σε λιγότερο από 1 νανοδευτερόλεπτο.
Ο Hongsik Jeong, ειδικός της PCRAM στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, αναφέρει ότι η νέα αύξηση ταχύτητας είναι "σχεδόν η ιδανική τιμή για εφαρμογές κατηγορίας μέσων αποθήκευσης". Στην πραγματικότητα, ακόμη και χωρίς την αύξηση της ταχύτητας, η PCRAM έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ορισμένους διακομιστές κέντρων δεδομένων. Επομένως, η αναβαθμισμένη έκδοση θα μπορούσε σύντομα να διευρύνει την εμβέλειά της. Ωστόσο, προσθέτει ο Jeong, το ταχύτερο PCRAM πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κλιμακωθεί, να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν στιςτυποποιημένες συνθήκες κατασκευής τσιπ και να είναι σε θέση να ξαναγράψει τα bits των δεδομένων πολλές τρισεκατομμύρια φορές για να ταιριάζει με τις επιδόσεις της DRAM. Εάν η PCRAM μπορεί να περάσει από αυτά τα εμπόδια, η τάση προς μικρότερους, ταχύτερους, φθηνότερους υπολογιστές πιθανότατα θα συνεχιστεί καλώς και στο μέλλον.

Αυτή η προσομοίωση δείχνει πώς οι κρυσταλλικοί πυρήνες αναπτύσσονται σε μόλις 600 picoseconds, μετατρέποντας ένα υλικό αλλαγής φάσης από γυάλινη κατάσταση σε κρυσταλλική. 

14/11/2017 - Η IBM δημιουργεί τον πρώτο επεξεργαστή 50 κβαντικών «μπιτ»

Η IBM αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κβαντική "κούρσα" κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών. Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τον πρώτο επεξεργαστή με 50 κβαντικά «μπιτ» ή κβαντικά δυφία (qubits), καταφέρνοντας να γίνει έτσι η πρώτη εταιρεία που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.

Η συγκεκριμένη διάκριση της ΙΒΜ χαρίζει στην εταιρεία συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Google και άλλων τεχνολογικών εταιρειών, που συμμετέχουν στην άκρως ανταγωνιστική κβαντική «κούρσα».

Οι κβαντικοί υπολογιστές, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, υπόσχονται ταχύτητα υπολογισμών πολύ μεγαλύτερη από τους τωρινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή στους σημερινούς υπολογιστές, το bit, η βασική μονάδα πληροφορίας, μπορεί να πάρει είτε την τιμή «0» είτε την τιμή «1». Όμως το κβαντικό μπιτ (qubit), η στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας, μπορεί να παίρνει τις τιμές «0», «1» ή «0 και 1» ταυτόχρονα.

Η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι αφενός δημιούργησε ένα σύστημα με 20 κβαντικά «μπιτ» που είναι ήδη έτοιμο για χρήση και αφετέρου ότι ανέπτυξε το πρώτο -ακόμη πειραματικό- σύστημα IBM Q με επεξεργαστή 50 qubits.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι το σύστημά της με τα 20 qubits θα είναι διαθέσιμο online στους πελάτες της από το τέλος του 2017, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής του. Η επόμενη γενιά κβαντικών συστημάτων της ΙΒΜ θα ενσωματώσει τον ισχυρότερο επεξεργαστή των 50 qubits.

Ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής που κατέστη online διαθέσιμος από την ΙΒΜ σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ήταν τον Μάιο του 2016. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η εταιρεία έχει κάνει περαιτέρω προόδους και φαίνεται να προηγείται στις εξελίξεις από κάθε άλλο ανταγωνιστή της.

Εκτός από τον τομέα του υλικού (hardware), η ΙΒΜ συνεχίζει να αναπτύσσει ένα ολόκληρο «οικοσύστημα» κβαντικής υπολογιστικής, που περιλαμβάνει ανοικτό λογισμικό (software) και εκπαιδευτικό υλικό για την κβαντική κοινότητα των χρηστών. 

Ήδη, περισσότεροι από 60.000 χρήστες από όλο τον κόσμο (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, σχολεία κ.α.) έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια online κβαντικά πειράματα στους υπολογιστές της ΙΒΜ. Παράλληλα, η ΙΒΜ συνεργάζεται με άλλες εταιρείες (Samsung, Honda, Hitachi, Canon κ.α.) για να αναπτύξει βιομηχανικές και άλλες πρακτικές κβαντικές εφαρμογές.

13/11/2017 - Συνεργασία Intel και AMD για κατασκευή combo chip

Η Intel εργάζεται με την AMD πάνω στη κατασκευή ενός chip που θα συνδυάζει τους πυρήνες x86-64 μίας μονάδας κεντρικής επεξεργασίας της Intel και τους πυρήνες ενός επεξεργαστή γραφικών της AMD.

Ο στόχος είναι να διαθέτει μικρού μεγέθους φυσικό αποτύπωμα, και αρκετά χαμηλή κατανάλωση αλλά παράλληλα να μπορεί να διαχειριστεί τα απαιτητικά τρισδιάστατα γραφικά των top-tier σημερινών παιχνιδιών.

Αν και μοιάζει με μία εξαιρετική ιδέα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες κάθε τεχνολογίας, οι Intel και AMD έχουν να συνεργαστούν πάνω σε κάποιο εγχείρημα από τη δεκαετία του ’80 σύμφωνα με τον αναλυτή Patrick Moorhead,ο οποίος μίλησε στη Wall Street Journal. Αντίθετα οι δύο εταιρεία είναι αρκετά σκληροί αντίπαλοι, αφού ανταγωνίζονται στην αγορά των επεξεργαστών x86-64 στους υπολογιστές, αν και η Intel τον περισσότερο καιρό επικρατεί στη μεταξύ τους πολυετή διαμάχη.

Από ότι φαίνεται, η Intel επιθυμεί να ανταγωνιστεί την Nvidia, καθώς η τελευταία έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Εκμάθησης, ενώ παράλληλα συνεχίζει να προσφέρει στους χρήστες κορυφαίες στη βιομηχανίες κάρτες γραφικών τόσο σε καταναλωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τελευταία, η AMD έχει ασκήσει πίεση στην Nvidia στην αγορά των GPUs, παρουσιάζοντας προϊόντα που σχεδιάστηκαν να προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες και λειτουργίες.

Το νέο προϊόν της Intel [το οποίο θα συνδυάζει Core H-series CPU με δεύτερης γενιάς μνήμη High Bandwidth (HBM2) και γραφικά AMD Radeon τα οποία θα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ένα νέο interface που η Intel ονομάζει Εmbedded Μulti-die Ιnterconnect Βridge (EMIB)], που δεν θα απαιτεί κάποια ογκώδη και απαιτητική σε ισχύ διακριτή κάρτα γραφικών θα της δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφού οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών θα μπορούν να προσφέρουν μοντέλα με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στα παιχνίδια ενώ διατηρούν κομψό και λεπτό σχεδιασμό.

Από ότι φαίνεται λοιπόν, η Intel είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αντιπάλους της προκειμένου να χτυπήσει ένα νέο εχθρό που ολοένα και γιγαντώνεται. Τα καλά νέα είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα επωφεληθεί ο καταναλωτής.

09/11/2017 - Τεχνολογία Intel® Optane ™

Η τεχνολογία Intel® Optane ™ προσφέρει έναν ασύγκριτο συνδυασμό υψηλής απόδοσης, χαμηλής καθυστέρησης, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υψηλής αντοχής. Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει τις νέες αρχιτεκτονικές υπολογιστών που χαρίζουν πρωτοφανείς δυνατότητες τόσο σε κέντρα δεδομένων όσο και σε desktop.

Αυτή η τεχνολογία είναι ένας μοναδικός συνδυασμός μνήμης 3D XPoint ™, ελεγκτών μνήμης και αποθήκευσης Intel, Intel Interconnect IP και λογισμικού Intel®. Μαζί, αυτά τα δομικά στοιχεία κάνουν ένα επαναστατικό άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά τη μείωση της καθυστέρησης και την επιτάχυνση των συστημάτων για φόρτο εργασίας που απαιτεί μεγάλη χωρητικότητα και γρήγορη αποθήκευση.

Η μνήμη Intel® Optane ™ είναι ένας έξυπνος, προσαρμόσιμος επιταχυντής συστήματος για υπολογιστές με 7ης γενιάς επεξεργαστή Intel® Core ™ και μονάδα σκληρού δίσκου. Παρέχει άψογη ανταπόκριση στο σύστημα για μονάδες αποθήκευσης μεγάλων χωρητικοτήτων, καθιστώντας τα πάντα γρήγορα, ομαλά και εύκολα.

Η μνήμη Optane δεν είναι ένας τύπος συμβατικής μνήμης υπολογιστή τυχαίας προσπέλασης ή μνήμης RAM. Ούτε είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για συμβατική αποθήκευση - τουλάχιστον όχι σε καταναλωτικό επίπεδο, και όχι ακόμα. Αντ' αυτού, οι καταναλωτικές μονάδες M.2 Optane που πωλούνται σε χωρητικότητες 16GB και 32GB προορίζονται να λειτουργήσουν ως γέφυρα μνήμης cache μεταξύ μνήμης RAM και αποθήκευσης, επιτρέποντας ταχύτερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της μνήμης, της αποθήκευσης και του επεξεργαστή. Αυτό επιταχύνει περισσότερο ή λιγότερο κάθε λειτουργία για τον τελικό χρήστη, ειδικά όταν συνδυάζεται με λογισμικό προσωρινής αποθήκευσης που αποθηκεύει έξυπνα τα σχετικά δεδομένα στη μονάδα Optane για σχεδόν άμεση ανάκτηση.

Εκτός από τους δίσκους Intel Optane Memory M.2 που κυκλοφόρησαν νωρίτερα φέτος, η Intel λανσάρει ακόμα ένα προϊόν Optane: τα πρώτα μοντέλα Optane SSD για επιτραπέζιους υπολογιστές με χωρητικότητα 280 και 480 GB.

To μοντέλο Intel Optane SSD 900P με χωρητικότητα 280 GB τιμολογείται στις ΗΠΑ στα 389 δολάρια, καθώς το μοντέλο των 480 GB θα μπορεί να το αποκτήσει κανείς με τιμή 599 δολάρια. Σε πρώτη φάση οι τιμές είναι ακριβές, αλλά αναμένεται να αλλάξουν προς τα κάτω στο μέλλον. Η τεχνολογία των Optane SSD εκτιμάται ότι προσφέρει ταχύτητα κατά 4 φορές πιο γρήγορη από εκείνη ενός συμβατικού SSD, ενώ ταυτόχρονα οι αναλυτές σημειώνουν ότι προσφέρουν και μεγαλύτερη αντοχή 22 φορές αυξημένη σε σχέση με ένα συμβατικό SSD.

Οι πρώτες δοκιμές των Optane SSD έχουν δείξει ότι σε πραγματικές συνθήκες οι επιδόσεις τους είναι σημαντικά πιο γρήγορες από εκείνες με τεχνολογία NAND. Αυτά τα μοντέλα που έχει παρουσιάσει η Intel είναι τα πρώτα που μπορούν να εγκατασταθούν σε κανονικούς desktop υπολογιστές που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Αυτό θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η εν λόγω τεχνολογία και να γίνει περισσότερο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ανακοινώσεις

22/10/2018 - Το ευρω-ιαπωνικό σκάφος BepiColombo ξεκίνησε το επταετές ταξίδι του για τον Ερμή
Περισσότερα...

22/10/2018 - Έρχεται το… unsend message στο Facebook Messenger!
Περισσότερα...

11/04/2018 - Πως να ελέγξετε αν η Cambridge Analytica έχει πάρει δεδομένα απο το facebook?
Περισσότερα...

11/04/2018 - Επίσημη κυκλοφορία του Windows 10 Spring Creators Update σήμερα!
Περισσότερα...

11/04/2018 - Kingston A1000: Οι νέοι entry-level NVMe SSDs με 3D TLC
Περισσότερα...

26/03/2018 - Πρωτοποριακή επαναφορτιζόμενη μπαταρία πρωτονίων, χωρίς καθόλου λίθιο
Περισσότερα...

01/03/2018 - Νέα τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού από τον αέρα
Περισσότερα...

15/02/2018 - Το πληκτρολόγιο «ξέρει» το φύλο σου: Καινοτόμο πρόγραμμα Ελλήνων ερευνητών
Περισσότερα...

13/02/2018 - H Τεχνητή Νοημοσύνη των Microsoft – Alibaba νικά τον άνθρωπο
Περισσότερα...

25/01/2018 - SSD 860 EVO και PRO από τη Samsung
Περισσότερα...

15/12/2017 - Nvidia Titan V: Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών όλων των εποχών
Περισσότερα...

08/12/2017 - Smartphones με αποθηκευτικό χώρο 512GB από τη Samsung
Περισσότερα...

04/12/2017 - Samsung: 5 φορές γρηγορότερη φόρτιση smartphone
Περισσότερα...

27/11/2017 - Firefox Quantum: Ο νέος browser της Mozilla
Περισσότερα...

20/11/2017 - Η μνήμη «μετατόπισης φάσης» του υπολογιστή θα μπορούσε να γίνει η επόμενη γενιά μνήμης RAM
Περισσότερα...

14/11/2017 - Η IBM δημιουργεί τον πρώτο επεξεργαστή 50 κβαντικών «μπιτ»
Περισσότερα...

13/11/2017 - Συνεργασία Intel και AMD για κατασκευή combo chip
Περισσότερα...

09/11/2017 - Τεχνολογία Intel® Optane ™
Περισσότερα...

Πρόσφατες δουλειές

Rousis-Systems
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »


DMY Δίκτυο Μεσιτικών Υπηρεσιών
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »


ΔΕΟΠΛΑΣΤ
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »


Spacelights
Ιστοσελίδα

Επισκέψη website »